Oyun oynamak; çocuklar için yemek yemek ve uyumak gibi doğal bir ihtiyaçtır. Aynı zamanda çocuğun psikolojik, sosyal ve zihinsel gelişimini de desteklemektedir. Çocuğun hayal dünyası, eğlencesi ve kişilik gelişiminin en önemli etmenidir.
Oyun en iyi eğitim ve öğretim metodudur. Çünkü kalıcı davranış değişiklikleri kazandırır. Çocukların gerçek hayatla ilk iletişimlerini kurdukları oyunları engellersek, sağlıklı gelişimlerini de önlemiş olacağımız unutulmamalıdır.
Oyun çocuğun işidir ve bu iş oldukça önemlidir. Çocuğun kendini en rahat ifade ettiği yer oyundur. Çocuk oyunla büyür, oyunla olgunlaşır, oyunla gelişir. Çocuğa normal yollardan öğretemeyeceğiniz birçok şeyi oyunla öğretmeniz mümkündür.
Anne-babalara düşen görev çocuklara etkileşimin ve öğrenmenin olduğu yeni oyunlar öğretmektir. Diğer başlık altında yaşlara göre evde çocuklarla oynayabileceğiniz oyunların listesini sıraladık. Yaşlar ortalama olup, önemli olan çocuğunuzun gelişimine göre oyun seçmek..
Oyun süresince anne-babaların dikkat edeceği noktalar:
1- Gün içerisinde hiçbir şekilde bölünmeyecek 10-15 dakikalık bir süre ayarlayın. Bu süre, her gün aynı saatlere denk gelsin.
2- Çocuğunuzun oyunu seçmesine izin verin. Kutu oyunları gibi net kuralları olan oyunları teşvik etmeyin.
3- Çocuğunuzu takip edin ve onun ne yaptığını dikkatli ve ilgili bir şekilde gözlemleyin.
4- Çocuğunuzun yaptıklarını gördüğünüzü ve bunlarla ilgilendiğinizi ona belirtin. ‘Arabanı çok dikkatli kullanıyorsun’ gibi.
5- Çocuğunuzun söylediklerini duyduğunuzu ve bunlarla ilgilendiğinizi ona belirtin: ‘Daha oynamak istiyorum’ dediğinde, siz ‘Özel zamanımız seni mutlu etti’ diyebilirsiniz.
6- Onun yaptıklarından ya da söylediklerinden hoşunuza gidenleri sözel olarak ödüllendirin.‘Yaptığın kırmızı araba çok hoşuma gitti’ gibi.
7- İstemediğiniz bir davranış gösterdiğinde bu davranışı sadece görmezden gelin (3. 4. 5. 6. Maddeleri yapmayı kesin). Yıkıcı bir davranışta bulunursa oyunu bırakın.
8- Çocuğunuza soru sormayın. ‘Neden bunu boyadın?’, ‘Ne yapıyorsun?’ gibi.
9- Öğretmeyin, yalnızca çocuğunuzun sizi yönlendirmesine müsaade edin.
10- O istediği takdirde onun oyununa katılın ancak oyunu asla yapılandırmayın.
Çocuklarınızla OYUN oynayın, onlara dokunun, ellerini tutun, onlarla ilgilenin, onları öpün, gözlerinin içine bakarak iletişim kurun, onlara sevginizi gösterin. Unutmayın, çocuklarınızın kalbi, annelerine babalarına, yani sizlere emanet..
Facebook Comments