Çocuğunuz 8 yaşına geldiğinde etkinliklerinizde kitap ve kartlardan yararlanabileceğiniz gibi kesme, katlama, yapıştırma ve boyama faaliyetlerine daha çok ağırlık verebilirsiniz. Ayrıca artık kendilerinin ne istediklerine kendileri rahatlıkla karar verebilirler. Hobileri olmaya başlayacak, farklı ilgi alanları oluşacak ve keşfetme isteklerini rahatlıkla etkinliklerine yansıtabileceklerdir. Bu yaşlarda deney kitaplarından yararlanabilir, sebep-sonuç ilişkisini kendilerinin keşfetmesini izleyebilirsiniz. Amacımızın illaki bir şeyler öğretmek değil, eğlenerek yeni edinecekleri bilgi ve becerilere zemin oluşturmak olması gerekir. Bu yüzden çocuğunuzla evde yapacağınız etkinlikler okulda öğrendiklerini destekleyici nitelikte olmalıdır Sonuçta siz öğretmenleri değil ebeveynlerisiniz. Sizlere tavsiyem;
- Etkinlik zamanı için çocuğunuzun istekli ve algısının açık olduğu zamanları seçerseniz size eşlik etmesi daha kolay olacaktır.
- Çocuğunuz etkinlik kitaplarıyla çalışmak istemezse ısrar etmeden sonlandırabilir, daha sonra uygun zamanda tekrar teklif edebilirsiniz. Böylece sıkılmayacak zamanla kendisi çalışmak isteyecektir.
- Artık yaşıtlarıyla birlikte kurallı oyunlar oynayabildikleri için arkadaşlarıyla sık sık bir araya getirip birlikte oyun kurmalarına destek olmalısınız. Çocuğunuz arkadaşlarıyla birlikte oyunlar oynayıp, etkinlikler yaparken hem eğlenecek hem de bilişsel, dil, motor, duyusal ve sosyal becerileri gelişecektir.
- Günlük tutmaya da teşvik edebilirsiniz. Kendilerini ifade etmeyi öğrenirken bir yandan da bilişsel, dil, motor, duyusal ve sosyal becerileri de gelişecektir.
- Kalem tutma becerileri geliştiği için çeşitli çizim labirent, bulmaca ve boyama kitaplarına yönlendirebilirsiniz.
- Öykü oluşturma kartlarını sıklıkla kullanmaya çalışmanız çocuğunuzun zihinsel gelişimi için çok faydalıdır. Resimlere bakıp öyküyü devam ettirmeye çalıştıklarında hayal güçleri zenginleşiyor, beyinsel aktiviteleri artıyor, dil, duyusal, sosyal ve çözüm üretme becerileri de gelişmektedir.
- Etkinlik kitapları seçerken içeriklerini kontrol etmeniz gerekir. Çocuğunuzun ilgi ve becerisine uygun olanları tercih etmelisiniz. Aksi halde çocuğunuzun beceri düzeyine göre yüksek içerikli bir kitap onun kendini yetersiz hissetmesine sebep olabilir. Bu yüzden diğer alt veya üst yakın yaş gruplarına ait kitap önerilerimizden de yararlanabilirsiniz.
- Sudoku çözmek her yaşta yapılması gereken bir etkinlik. Her yaş grubuna ait seçenekler arasından seçim yapabilirsiniz. Eğlenirken aynı zaman da çocuğunuzun konsantrasyonu arttırır, görsel hafızasını güçlendirir, el-göz koordinasyonunu iyileştirir, algılama ve matematik işlemleri çözme becerisini geliştirir.
- Görsel dikkat ve konsantrasyon becerilerinin gelişmesi için Adeda Yayınlarını tercih edebilirsiniz. Setin sayfalarındaki kolay ama dikkat gerektiren soruları çözdükçe kendilerine güvenleri gelecektir. Bir sonraki sayfaya geçmek için sabırsızlanacaklar.
- Erdem, Dstil Tasarım ve Ya-Pa yayınlarının etkinlik kitapları da içerik olarak çok çeşitli ve güzel tasarlanmış. Sorularla çocuklarınızı düşünmelerini, fikir üretebilmelerini ve eğlenmelerini sağlıyorlar. Özellikle Dstil Tasarım eğlen öğren serisi küçük boy olduğu için çantanıza koyup yanınızda taşıyabilir veya uzun araba yolculuklarında kullanabilirsiniz. İçindeki sorular yaşına uygun temel kavramları öğretici nitelikte.
- Tübitak yayınlarının her çeşidi birbirinden güzel, eğitici ve kaliteli. Bu yüzden yaşına uygun çeşitlerini gördüğünüzde kaçırmamanızı tavsiye ederim.
İnceleme fırsatı bulduğum ve size de önerebileceğim 8 yaş etkinlik kartları ve kitap örneklerini aşağıda sizlerle paylaştım. Benzer alternatifleri inceleyebilir ve çocuğunuzun ilgisi ve becerisine göre seçim yapabilirsiniz. Güzel örnekler buldukça burada sizlerle paylaşmaya devam edeceğim.
Yayınevi: TÜBİTAK
Yayınevi: ADEDA
Yayınevi: ADEDA
Yayınevi: ADEDA
Yayınevi: YUP EĞİTİM SETLERİ
Yayınevi: BETA KIDS
Yayınevi: Dstil TASARIM
Yayınevi: BETA KIDS
Yayınevi: TÜBİTAK
Yayınevi: TÜBİTAK
Yayınevi: TÜBİTAK
Yayınevi: BETA KIDS
Yayınevi: BETA KIDS
Yayınevi: BETA KIDS
Yayınevi: BETA KIDS
Yayınevi: FABOOKS
Facebook Comments