Çocuklar için en etkili eğitim yöntemi olan Montessori eğitimi; Montessori okullarında, kendi felsefesine göre hazırlanmış ortamlarda, özel materyallerle, eğitmen eğitimi sertifikası almış Montessori rehberleri tarafından verilmektedir. Amaç; çocukların var olan potansiyellerini en üst seviyelerine çıkarmak, mutlu, başarılı, uyumlu, duyarlı, saygılı, bağımsız ve öz güvenli bireyler yetiştirmektir.
Montessori eğitimi doğumdan itibaren başlar ve hayat boyu devam eder. Hayatımız boyunca edindiğimiz tüm davranış biçimlerinin %70 ini 0-6 yaş arası dönemde kazandığımızdan dolayı bu yaş aralığına çok önem vermeliyiz. Bebeğimizin doğduğu andan itibaren yaptığımız çalışmalarla gelişimine katkıda bulunmalıyız. 0-3 yaş arası dönem çocukların bilinç dışı olarak çevresindeki her şeyi sünger gibi emdiği emici zihin dönemidir. 0-6 yaş döneminde aktif salgılanan endokrin hormonuyla çocuklarda çok fazla bulunan nöronlar çok hızlı hareket ederler. Çocuk ne kadar çok uyaranla karşılaşırsa, nöronlar arasında o kadar sinaptik bağ oluşacak ve beyin gelişecektir.
Aileler çocuk eğitimi konusunda bilinçlendikçe Montessori eğitimiyle daha yakından ilgileniyorlar ve çocuklarını Montessori okullarına göndermek istiyorlar. Fakat ülkemizde bu eğitim yöntemi yeni yaygınlaşmaya başladığından her ilde Montessori okulu bulunmuyor ya da fiyatlar yüksek olduğundan her ailenin bütçesine uygun olmuyor. Ve aileler çocuklarını Montessori okullarına göndermeden önce de evde gelişimlerini desteklemek istiyor.
Çocukların hem gelişimlerini desteklemek hem de kaliteli, eğlenceli zaman geçirmek için evde uygulayabileceğiniz Montessori çalışmalarını kolaydan zora doğru sıraladık. Çalışmalar evde kolaylıkla hazırlayabileceğiz ya da kolaylıkla temin edebileceğiniz malzemelerden oluşmaktadır. Çalışmalarda da göreceğiniz gibi artık madde kullanılmamıştır.( yumurta kabı, ilaç ve deterjan şişesi, wc kağıdı rulosu) Evde yapacağınız çalışmalar için Montessori materyalleri almanıza hiç gerek yok. Çünkü materyallerin belli sunumları vardır ve bunlar okullarda sertifikalı öğretmenler tarafından uygulanmaktadır.
Yonca Montessori Kreş – Deneyimleyerek Öğrenen Çocuklar Daha Fazla Bilgi
Listelediğimiz Montessori kitaplarını okuyarak ya da eğitimlere katılarak ve araştırmalar yaparak Montessori felsefesi hakkında fikir sahibi olarak işe başlayın. Sitemizde yer alan bilgilerde size yol gösterecektir. Öncelikle, çocuğunuza saygı duyun, fikirlerini alın, ev işlerine dahil edin, ona bir birey olduğunu hissettirin, öz güvenini destekleyin, cesaretlendirin, bol kitap okuyun ve sohbet edin. Montessori kullanım alanları bölümünü inceleyerek, çocuğunuza eve ait olduğunu hissettirecek ve bağımsızlaşmasını sağlayacak alanlar oluşturun. Daha sonra çocuğunuzu gözlemleyerek ilgi alanlarını belirleyin ve o yönde kolaydan zora doğru giden bir yolda çalışmalar sunmaya başlayın. Eğer yapmak istemezse zorlamayın. Şuan hazır olmadığını anlayarak çalışmayı daha sonra gözlemlerinize göre tekrar sunun. Daha detaylı bilgi için ’25 Adımda Montessori Çalışmaları Çocuklara Nasıl Sunulur?’ yazı dizimizi okuyabilirsiniz.
Zamanla bu çalışmaları çocuğunuzun ulaşabileceği açık raflara yerleştirin ve istediği çalışmayı seçip çalışmasını sağlayın. Evlerin büyüklüğüne göre çok geniş alan oluşturulamayacağından onlara ait bir alan belirleyin. Çalışmaları raflara dizin ve 15-20 günde bir, bir tane çalışma güncelleyerek raftaki çalışmaları değiştirin.
Bu çalışmaları belli günlerde belli sayılarda yapmak gerektiğini, ya da her gün muhakkak bir tane çalışma yapmanız gerektiğini düşünmeyin. Çocuğunuzun ve sizin keyifli olduğunuz anlarda çalışmalar yaparsanız, vermek istediğinizi çocuk daha iyi alacaktır. Çocuğum yapmıyor, sıkılıyor diyeceğiniz zamanlar da olacaktır. Çünkü çocukların konsantrasyonu yaptığı çalışmalarla zamanla artacaktır. Çocuklarınızın yaşıtlarına bakarak benim çocuğum neden yapamıyor diye ümitsizliğe kapılmayın, her çocuğun gelişimi farklıdır. Göreceksiniz ki, çocuklarınızla yaptığınız çalışmalar aranızdaki bağı daha çok güçlendirecek ve çocuğunuzu daha iyi tanımanızı sağlayacaktır. Ve siz öğretmen değil, anne/babasınız bunu hiçbir zaman unutmayın.
Facebook Comments