Bebeklerinize Bebek Çalışmalarındaki materyalleri sunduktan sonra, toddler materyalleriyle çalışmalara devam edebilirsiniz. Bir önceki çalışma bir sonraki çalışmanın temelini oluşturduğu için, sunum yaparken belirtilen sıraya uyarak, kolaydan zora doğru bir yol izlemelisiniz. Çocuğunuz başarılı bir şekilde çalışmayı bitirince bir sonraki çalışmaya geçmelisiniz. Çalışmalar belli yaş aralarında verilse de, önemli olan çocuğunuzun gelişimidir. Unutmayın ki, çocuğunuz kendi hızında ilerleyecektir.
Toddler çalışmaları çocuklarınızın koordinasyonunun, ince kaba motor becerilerinin, el göz koordinasyonunun, bağımsızlığının, konsantrasyonunun, dikkatinin, sorumluluğunun, düzen algısının ve öz güveninin gelişimini destekler. Bu çalışmalarla kendini geliştiren çocuk daha çabuk ilerleyerek, 3-6 yaş montessori çalışmalarına daha kolay geçiş yapacaktır.
14-36 ay arası çocuklarınızla uygulayabileceğiniz çeşitli çalışmaları kolaydan zora doğru aşağıda listeledik. (Resimlerin üzerini tıklayarak büyütebilirsiniz.) Çocuğunuzun gelişimini gözlemleyerek, o yönde çalışmalar seçmeye özen gösterin. Keyifli çalışmalar..
Önemli: Toddler yaşındaki çocuklarla 1 inçin altındaki cisimlerle çalışma yapmıyoruz. Eğer yapacaksanız yanından ayrılmayın ve dikkatli olun.
***Çalışmalara geçmeden önce Montessori Çalışmalarına Nereden Başlamalıyım? yazımızı ve 25 Adımda Montessori Çalışmaları Çocuklara Nasıl Sunulur? yazımızı okumanızı öneririz..
Toddler Montessori Sınıflarından Bir Örnek
.
GÜNLÜK YAŞAM ÇALIŞMALARI
Çocukların ince kaba motor becerilerini, koordinasyon ve konsantrasyon gelişimlerini destekleyen, ortalama 14. aydan itibaren uygulayacağınız günlük yaşam çalışmalarını, kolaydan zora doğru olacak şekilde aşağıda inceleyebilirsiniz..
.
Boncuklu Koordinasyon Materyali
Çeşitli modellerde bulunan bu koordinasyon çalışma materyali çocukların el göz koordinasyonunu ve ince motor becerilerini geliştirir. Çocuk oturmaya başladığından itibaren önüne koyularak oynaması sağlanabilir.
Top Yuvarlama ve Ses Ağacı
Üst köşeden bırakılan top yatay zemin üzerinde yuvarlanarak en alt zemine kadar iner. Çocukların el göz koordinasyonunu, ince motor, dikkat becerilerini ve sebep sonuç algılarını geliştirir. Ses ağacı işitsel duyuyu da geliştirir.
Elle Kaba Nesne Aktarma
Çocukların eliyle rahatlıkla kavrayabileceği çeşitli nesneler kullanarak aktarma yaptırabilirsiniz.. Bu çalışmalar çocukların el göz koordinasyonlarının, ince motor, dikkat ve konsantrasyon becerilerinin gelişimini destekler. Önemli olan bu yaş için büyük ve az sayıda nesne kullanmak. İlgi duyduğu nesnelerle çalışmak, çalışma süresini arttıracaktır.
Elle Şişeye Nesne Aktarma
Ağzı dar olan şişeye aktarma yaparak, çocukların el göz koordinasyonları, ince motor, dikkat ve konsantrasyon becerileri daha fazla gelişir. Çalışmayı daha da zorlaştırarak boruların içine boncuk atma çalışmaları uygulayabilirsiniz.
Yonca Montessori Kreş – Deneyimleyerek Öğrenen Çocuklar Daha Fazla Bilgi
.
.
Daireyi Yatay Delikten Geçirme
Daireyi yatay bir şekilde daireden geçirerek çocukların el göz koordinasyonları, ince motor, dikkat ve konsantrasyon becerileri gelişir.
.
.
Delikten Çubuk Nesne Geçirme
Çubuk yada çubuk gibi ince uuzn nesneleri belli aralıklardan geçirerek, çocukların el göz koordinasyonları, ince motor, dikkat ve konsantrasyon becerileri gittikçe gelişmeye devam eder.
.
Denge Yürüyüşü
Denge yürüyüşü çalışmalarıyla çocukların denge, vücut koordinasyonları ve kaba motor becerileri gelişir. Çorapsız yürüterek ayaklarıyla hissetmesini sağlayın.
.
.
Kaba Motor Çalışmaları
Yastıklardan zıplama, yapraklar içinde koşma, kumda yürüme ve merdiven çıkıp inme gibi çalışmalar çocukların kaba motor, koordinasyon becerilerini geliştirir ve öz güvenlerini destekler.
Kilit Açma Kapama
Kilit, pencere kapı kolu açma kapama gibi çalışmalarla çocukların parmak kasları ve el göz koordinasyonları gelişir.
.
Tepsi Taşıma
Çocuklarınız çalışmaları tepsilerde çalışmaya başlamadan önce, kaba motor becerilerinin gelişmesini destekleyen tepsi taşıma çalışmasını sunun. Materyali raflarda tepsi ile alıp, çalışması bitince yine rafa yerine kaldıracaktır.
Aktarma çalışmalarının hepsini soldan sağa doğru aktarılacak şekilde hazırlayın. Daha sonra sağdan sola aktararak çalışma ilk haline getirilmeli.
.
.
Kaptan Kaba Nesne AKtarma
Kaptan kaba, kulplu bardaktan kulplu bardağa yada kulplu bardaktan kaba aktarma çalışmalarıyla çocukların el kasları, el göz koordinasyonu ve dikkat, konsantrasyon becerileri gelişir. Aktarılan nesnelerin büyük olması gerekir. Çıkan ses işitsel duyuyu geliştirir.
.
Kepçeyle Nesne Aktarma
Geniş kaplarda büyük hafif kepçelerle ağır olmayan nesneleri aktarma çalışmaları yaptırarak, kaşıkla aktarma çalışmasına hazırlık yaptırın. Çocukların el göz koordinasyonları, el kasları, dikkat ve konsantrasyon becerileri gelişir. Çıkan ses işitsel duyuyu geliştirir.
.
.
Süzgeçli Kepçeyle Sudaki Nesneleri Aktarma
Bu çalışma kepçeyle aktarma çalışmasının gelişmişi ve su ile olduğu için çocuklar için daha eğlencelisi. Süzgeçli kepçeyle suyun içinde birer tane top yakalayarak kaba aktarma yapılır. Çocukların el göz koordinasyonları, el kasları, dikkat ve konsantrasyon becerileri gelişir.
.
Kaşıkla Nesne Aktarma
Elle aktarma çalışmalarından sonra kaşıkla aktarma çalışmalarına geçebilirsiniz. Çocukların el göz koordinasyonları, el kasları, kalem tutan 3 parmağı, dikkat ve konsantrasyon becerileri gelişir. Soldan sağa çalışılarak yazıya hazırlık yapılır. Büyük nesnelerle başlayarak çocuğunuzun gelişimine göre küçük nesnelere geçebilirsiniz.
Kaşık ile Nesneleri Gruplandırarak Aktarma
Nesneleri aynı renkte olan kaba aktarma çalışması, çocukların el göz koordinasyonları, el kasları, kalem tutan 3 parmağı, renklere görsel algısını, dikkat ve konsantrasyon becerileri gelişir. (resimlerde materyal sağdan sola olacak şekilde düzenlenmiş, siz soldan sağa olacak şekilde hazırlayın.)
Maşa ile Nesne Aktarma
Büyük yumuşak malzemeler, geniş kaplar ve büyük kolay açılıp kapanan maşalar kullanarak çalışmalara başlayın. Aktarılacak nesnelerin sayısını ilk etapta az tutun. El kasları geliştikçe ağaca elma koyma çalışmasına geçebilirsiniz. Çocukların el göz koordinasyonları, el kasları, kalem tutan 3 parmağı, dikkat ve konsantrasyon becerileri gelişir. Yazıya hazırlıktır. Çocuklarınızın gelişimine göre suyun içindeki nesneleri maşa ile aktarma yaptırabilirsiniz.
.
Su Aktarma
Sulu dökme çalışmaları çocukların gelişimini desteklerken, sulu olduğu için daha çok oynamak isteyeceklerinden konsantrasyonlarını da geliştirir. Su sakinleşmelerini sağlar.
***Çeşitli aktarma çalışmalarını inceleyebilirsiniz..
.
.
Damlalıkla Su Altarma
Çocuklarınızın el kaslarını, el göz koordinasyonunu ve dikkat konsantrasyon, muhakeme becerilerini geliştirir.
.
.
Kutu Açma Kapama
Çocukların parmak kalarını, el göz koordinasyonlarını, dikkat ve konsantrasyon becerilerini geliştirir.
.
İpe yada Çubuğa Nesne Geçirme
Çubuklara makarna ve boncuk, ipe halka geçirme çalışmaları ile çocukların el göz koordinasyonları, ince motor, dikkat ve konsantrasyon becerileri gelişir.
.
Rengine Göre Pipete Çubuk Pamuk Geçirme
Bu çalışma çocukların görsel renk algılarını, ince motor, dikkat, konsantrasyon becerilerini ve el göz koordinasyonlarını geliştirir.
.
.
Süngere Çivi Saplama – Etiket Sökme Takma – Yapıştırma
Süngere çivi saplama, etiket sökme yapıştırma gibi çalışmalar çocukların el kaslarının gelişimini, muhakeme, dikkat, odaklanma becerilerini ve el göz koordinasyonlarını geliştirir.
Çivi Çakma
Köpüğe plastik çivi çakma çalışması çocukların el kaslarının gelişimini, muhakeme, dikkat, odaklanma becerilerini ve el göz koordinasyonlarını geliştirir. (Materyali soldan sağa çalışacak şekilde düzenleyin.)
.
.
Muz Kabuğu Soyma
Muz kabuğunu soyma çalışması çocukların el kaslarının gelişimini, muhakeme, dikkat, odaklanma becerilerini ve el göz koordinasyonlarını geliştirir.
Resim Yapma
Çocuklarınıza çeşitli boyamalar yaptırarak el kaslarını ve hayal dünyalarını geliştirebilirsiniz.
Oyun Hamuru
Oyun hamurları çocukların el ve parmak kaslarını geliştirirken, üretkenliklerini de destekler.
Evde yapabileceğiniz oyun hamuru tarifi için videoyu izleyebilirsiniz..
Mandal Takma
Mandal takma çalışmasıyla çocukların el kasları, muhakeme, dikkat, odaklanma becerileri ve el göz koordinasyonları gelişir.
.
Yiyecek Hazırlama
Çocuklarla birlikte mutfakta yemek hazırlamak, onları da yapımına dahil etmek, el kaslarını geliştirirken, öz güvenlerini, aileye ait olma ve birey olma hislerini geliştirir. Kendi hazırladıkları yemekleri daha bir iştahla yerler.
.
Çiçek Düzenleme
Çiçek düzenleme çalışmaları çocukların el kaslarını, el göz koordinasyonlarını, dikkat,muhakeme, konsantrasyon becerilerini, öz güvenlerini ve estetik algılarını geliştirir.
Çiçek Sulama
Çiçek sulama çalışmaları çocukların el kaslarını, el göz koordinasyonlarını, dikkat,muhakeme, konsantrasyon becerilerini, öz güvenlerini ve estetik algılarını geliştirir. Kendilerini aileye ortama ait ve bir birey olarak hissederler.
.
.
Geometrik Şekil Materyalleri
Geometrik şekilleri delikler uygun şekilde geçirme yada vidaya döndürerek şekil takma materyalleri çocukların el kaslarını, el göz koordinasyonlarını ve muhakeme, dikkat, konsantrasyon becerilerini geliştirir.
Yapbozlar
Çocukların el kaslarını, el göz koordinasyonlarını ve görsel algılarını geliştirir.
Düğme İlikleme – Fermuar Açma Kapama
Bu çalışmaları Çocuklarınızın oyuncak bebeklerinde yada küçük hırka yelek gibi giysilerle sunarak çocukların öz bakım becerilerini, ince motor becerilerini, bağımsızlık konsantrasyon ve öz güvenlerini desteklemiş olursunuz. Kendi kendine yetebilme duygusunu hissederler. Çıt çıt açma kapama, cırt cırt açma kapama çalışmaları da yapabilirisniz.
.
Hayvan Besleme
Çocuklarınıza bakımlarından sorumlu olacakları evcil hayvanlar alırsanız sorumluluk duyguları gelişir ve hayvanlara karşı daha duyarlı olurlar.
Kesecekle Kesme
Çocuklarınız hazır olduğunda kesme çalışmaları sunabilirsiniz. Muz gibi kolay kesilen yiyeceklerle başlayıp salatalık, havuç gibi nesnelerle devam edebilirsiniz. Çocukların öz güvenlerini, birey olduklarını hissetmesini, ince motor becerilerini, el göz koordinasyonlarını, dikkat, konsantrasyon ve muhakeme becerilerini geliştirir.
.
***0-3 yaş montessori sınıfındaki diğer çeşitli çalışmaları izlemek için tıklayın..
.
.
DUYU ÇALIŞMALARI
Dünyayı duyularımızla algılarız. Çocuklar duyuları ile ne kadar çok uyaranla karşılaşırsa beyin gelişimleri de o derece ilerler. Duyu gelişimleri için yapılabilecek çalışmalar aşağıda kolaydan zora doğru olacak şekilde listelenmiştir.
.
Duyu Tablaları
Değişik dokularda hazırlanan tablalar çocukların dokunma duyusunu geliştirir. Parmaklarıyla dokunduğunda sinir uçları beyne sinyal gönderir ve beyin gelişimini destekler. Materyal resimdeki gibi ayarlanarak İlerleyen yaşlarda hafıza çalışması yapılabilir. Dokunduğu yüzeylerin nasıl olduğunu anlatmasını isteyerek dil gelişimini ve kendini ifade etmesini desteklemiş oluruz.
.
.
Farklı Dokuları Hissetme
Değişik dokular çocukların dokunma duyusunu geliştirir. Bu çeşitli uyaranlar sayesinde beyin gelişimi desteklenir. Tüy, yün, keten, lastik, mantar, metal, ağaç vs. nesneler kullanabilirsiniz. Bunları yumuşak, sert, tüylü gibi adlandırarak dil gelişimini de desteklersiniz.
Şekilleri Yerine Yerleştirme
Şekilleri uygun yerlerine yerleştirerek, çocukların görsel duyuları, el göz koordinasyonları, ince motor, konsantrasyon, dikkat becerileri ve şekil algısı gelişir.
Duyu Şişeleri
Çocukların renkleri görsel olarak algılaması için bu şişelerden hazırlayabilirsiniz.
Renk Eşleştirme
Önce 2 ayrı renk gruplandırmayla başlatarak giderek sayıyı çoğaltabilirsiniz. Çocukların görsel duyusunu geliştirirken parmak kaslarını, el göz koordinasyonunu, dikkat, konsantrasyon becerilerini de geliştirir.
Kaşıkla Aktararak Renk Eşleştirme
Çocukların görsel duyusunu geliştirirken kaşık yada süzgeçli kepçe kullanmak, parmak kaslarını, el göz koordinasyonunu, dikkat, konsantrasyon becerilerini de geliştirir.
.
Delikten Geçirerek – Çubuğa Geçirerek Renk Eşleştirme
Çocukların görsel duyusunu geliştirirken, parmak kaslarını, el göz koordinasyonunu, dikkat, konsantrasyon becerilerini de geliştirir.
Dokunarak Hissetme
Çeşitli dokuya sahip meyveler yada nesnelerle çocukların dokunma duyusu gelişir. Bu uyaranlarla beyin gelişimi desteklenir. Elleri ile keşfetmesini ve incelemesini sağlayın. Gözlerini kapattırarak tahmin etmesini de isteyebilirsiniz.
.
Sürpriz Torbası
Torbanın içine konulan çeşitli nesnelerle çocuğun dokunma duyusu gelişir. Torbanın içine bakmadan eliyle almasını sağlayın. Çalışmada ilerledikçe dokunduğu nesnenin ne olduğunu, ne özelliklere sahip olduğunu söylemesini isteyin. Çocukların ifade yeteneğini geliştirir ve dile dökmeyi öğrenir.
.
.
Nesne Gruplandırma
Çocukların görsel ve dokunma duyusunu, el göz koordinasyonunu, ince motor gelişimini, dikkat ve konsantrasyon gelişimini destekler. Çocuk bu çalışmada ilerlediğinde gözlerini kapattırarak da çalışabilirsiniz.
.
Geometrik Şekilleri Çizimleri ile Eşleştirme
Çocukların görsel duyusunu, el göz koordinasyonunu, ince motor, konsantrasyon ve dikkat becerilerini geliştirir.
.
.
Küçükten Büyüğe Doğru Olan Parçalarla Renk Eşleştirme
Çocukların görsel duyusunu geliştirir. Küçükten büyüğe sıralamayı, düzene geçişi görsel olarak algılar. Dikkat konsantrasyon becerileri gelişir.
Mandal Takarak Renk Eşleştirme
Çocukların el kasları geliştiğinde mandal takarak renk eşleştirme çalışmalarına geçebilirsiniz.
Dokunarak Eşleştirme
Kumaş parçaları yada duyu balonları kullanarak dokunarak eşleştirme uygulayabilirsiniz. Kumaşları eşleştirirken gözlerini kapatmasını isteyebilirsiniz.
Duyu Tepsileri
Çocuğunuzun gelişimine göre hazırlayabileceğiniz duyu tepsileri, bilinç dışı emici zihniyle çevreyi emen çocuğunuzun gelişimine katkı sağlar. Çeşitli uyaranlar beyin gelişimini destekler. Bu sunacağınız duyu tepsileri hem duyularını uyarır hem de oluşturduğunuz ortamı anlatmanız, ileri de bilinçli zihne geçtiğinde bu ortamlarda bulunduğunda hatırlamasını ve daha rahat bağdaştırmasını sağlayacaktır. Hazırlayabileceğiniz örnekler paylaştık, siz de daha çok geliştirebilirsiniz. İş makineleri, mevsimler, çöl hayvanları, deniz hayvanları vs. gibi.
.
*** 2 yaşındaki bir çocuğun montessori sınıfındaki ilk gününü izlemek için tıklayın..
.
.
MATEMATİK ÇALIŞMALARI
Bu yaşlarda yapılacak matematik çalışmaları ile çocukların matematiksel düşünme becerilerinin temeli atılır. 3-6 yaş aralığında öğreneceği matematiksel kavramlar için farkındalık oluşturulur. Çocuklarınıza uygulayabileceğiniz çalışmaları aşağıda kolaydan zora doğru listeledik.
.
Bebek Dokun Öğren Serisi Kitaplar
Bebek dokun öğren serisinin sayılar kitabı, çocukların sayıları görsel olarak ve dokunarak algılamasını sağlar. Daha sonra yapacağı zımpara rakamlı çalışmalara temel oluşturur.
.
Hangisi Daha Büyük?- Hangisi Daha Uzun?
Büyük yada uzun kavramları ve hiyerarşik sıralama matematik çalışmalarına temel oluşturur.
.
Sayılar Yapbozu
Çocuklar sayıları yerleştirirken sayıları ve sayıların dizilişini görsel olarak algılarlar.
.
Ponponları Aynı Renkleriyle Eşleştirme
Çocuklar ponponları aynı renkleriyle eşleştirirken sayıları ve tane hesabını görsel olarak algılarlar. Hiyerarşik olarak sayılar arttıkça ponponların arttığını hissederler.
Sayıları Sıralama
Sayıların sıralamasını görsel olarak algılaması için çeşitli çalışmalar yapılabilir. Önce ilk 3 rakamı, sonra diğer 3 rakamı ve sonra diğer 3 rakamı sunun. Sayı balonları ile, söylediğiniz sayıyı getirmesini isteyebilir, 1 den 9 a kadar dizmesini isteyebilirsiniz. İpe 1 den 9 a kadar dizdirebilirsiniz.
Dil Çubukları ile Geometrik Şekiller
Dil çubukları ile geometrik şekil çalışmaları yaparak, çocukların görsel olarak algılaması ve kavraması sağlanır. Şekil oluşturma ve eşleştirme uygulamaları yaptırabilirsiniz.
Geometrik Tabla
Bu çalışmalarla çocukların geometrik şekiller oluşturması sağlanır. aynı zamanda parmak kasları da gelişir.
Tane Hesabı
Tane hesabı çalışmalarına 1-2-3 rakamı ile başlayın. Çocuk başarılı olunca diğer 3 rakamı sunun. Başarılı olunca diğer üç rakamı 7-8-9 u sunun.
.
DİL ÇALIŞMALARI
- Çocuklarınızla beraber uygulamak için 1-2 yaş etkinlik kitap ve kartlarını incelemek için tıklayın..
- Çocukların dil gelişimini destekleyen tekerlemeler için tıklayın..
- 1-2 yaş ve 2-3 yaş ev oyunlarını incelemek için tıklayın..
- Çocuk şarkıları için tıklayın..
.
Kitaplar
Çocuklarınızın dil gelişimini, zekasını, hayal dünyasını desteklemek ve onlarında ellerinde incelemesini sağlamak için 1-2 yaş montessori felsefesine uygun kitapları tıklayın..
Sözcük Dağarcığını Geliştiren Kartlar
İstediğiniz tema ile ilgili hazırlayacağınız bu kartlar çocukların dil gelişimini destekler. Farklı görseller farkındalığını arttırır ve kelime dağarcığı gelişir. Meyveler, sebzeler, mimikler, eylemler, taşıtlar, çiftlik hayvanları vs. gibi
.
Top Nerede?
Bu çalışmalarla çocuğunuz dil ve bilişsel gelişimini desteklersiniz.
Nesne ile resim eşleştirme
Resim ile nesne eşleştirme çalışmalarında çocuğunuzun gördüklerini anlatın ve açıklamalar yapın. Bu şekilde çocuklarınızın kelime dağarcığının gelişmesine ve dil gelişimine destek olursunuz.
.
Resim Eşleştirme
Resim eşleştirme çalışmalarında çocuğunuzun gördüklerini anlatın ve açıklamalar yapın. Bu şekilde çocuklarınızın kelime dağarcığının gelişmesine ve dil gelişimine destek olursunuz.
Gölge Eşleştirme
Gölge eşleştirme çalışmaları görsel dikkati de destekler.
.
Alfabe Yapbozu
Alfabe yapbozu ile harflerin sıralanışı ile ilgili görsel farkındalık oluşturursunuz.
Tavşan Nerede?
Tavşan nerede gibi çalışmalarla, çocuklar önünde, arkasında, yanında, üstünde, altında gibi kavramları öğrenirler.
Kum Çalışmaları
Kum üzerinde yapılan bu çalışmalarla çocuklarınızın parmak uçlarını hassaslaştırmış ve yazı yazmaya hazırlamış olursunuz. Düz çizgi ile başlayın dalgalı ve zigzagla devam edin. Daha sonra daire, artı, çarpı gibi şekillerle çalışmaya devam edin.
KOZMİK EĞİTİM ÇALIŞMALARI
Kozmik eğitim çalışmaları ile çocukların merak ve keşif duygularının gelişimini ve yaşadığı evrenin farkında olmasını destekliyoruz. İnsan üzerinde yaşadığı gezegene ait olan sorumluluklarını bilmeli, kendi dışındaki canlıların, doğanın, farklı kültürlerin, insanların farkında olmalıdır ve onlara saygı, sevgi duymalı, etrafında olup bitenlere duyarlı olmalıdır.
Karbonat Sirke ile Balon Şişirme
Çocuklarla yapılan deney çalışmaları, çocukların merakını, araştırma duygusunu ve sebep sonuç algılarını geliştirir. Karbonat sirke deneyinde; şişeye karbonat koyun ve üzerine sirke dökün. Hızlı bir şekilde balonu şişeye geçirin ve balonun şişmesini seyredin.
Yüzen Batan Cisimler
Bu çalışma çocukların merakını ve sebep sonuç algılarını geliştirir. Cisimler suya koyulur. Yüzen ve batan cisimlere dikkat çekerek çocuğa gösterilir. Nesneler 2 gruba ayrılır.
Doğa Keşfi
Çocuklarınızı doğada gezmeye götürün. Kendi gezerek yeni şeyler keşfetsin. Doğadan istediği parçalar varsa toplasın. Doğaya saygı, merak keşif duyguları ve dikkat odaklanma becerileri gelişir. Çeşitli hayvanlarla bir araya getirerek hayvan sevgisini aşılayın.
Büyüteçle İnceleme
Çocuklar kendileri doğadan topladıkları nesneleri büyüteçle inceleyebilirler. Onların dışında doğal taşlar, midyeler, çeşitli baharatlar gibi onlarda merak heyecan uyandıracak nesneleri yakından büyüteçle görmesini sağlayabilirsiniz. Doğada bulunan şeylerin farkına varırlar, sizin anlatımlarınızla onlara karşı sorumluluklarını ve amaçlarını öğrenmiş olurlar.
Yaprak İzi Çıkarma
Çocuk doğadan topladığı yaprakları düz bir zemine koyarak üzerine kağıt kapatıp, istediği renkteki kalemlerle karalayarak izlerini çıkarabilir. Merak keşif duyguları gelişirken, el kasları da çalışır.
Doğada Bulunan Şeyler
Doğada bulunan farklı şeyleri gruplandırıp çocuğunuza sunarak farkındalığını, merakını, keşif duygusunu geliştirmiş ve dil gelişimini desteklemiş olursunuz.
Tohumları ile Bitkileri Eşleştirme
Çocuklar tohum ile büyüyen bitki arasında bağlantı kurarak farkındalıklarını ve keşif duygularını geliştirirler.
Tohum Ekme
Tohumu ektirirken, bu bitkinin dünyamıza ve bize olan gerekliliği, faydaları ile ilgili açıklamalar yaparak Çocuklarda doğayı sevme ona saygı gösterme ve sorumluluk duygularının gelişmesine destek olursunuz.
Çiçeğin Kısımları
Bu çalışmalarla çiçeğin kısımlarını ayırarak, farkındalık kazanmasını sağlarsınız. Kendi ektiği bitkiler büyürken, bu çalışmalar desteklemiş olur.
.
Yapbozlar
Çeşitli yapbozlar doğaya, hayvanlara karşı farkındalık oluşturur.
.
Fasulyenin Yaşam Döngüsü
Bu tarz çalışmalar çocuklarda farkındalık oluşturur. 3-6 yaş arasında yapacağı çalışmalara zemin hazırlar.
Gezegenler
Gezegen resimlerini nesnelerle eşleştirip anlatarak farkındalık kazandırabilirsiniz. Güneşi, dünyayı, diğer gezegenleri ve birbirlerine olan uzaklıklarını, dünyanın güneş etrafında döndüğü gibi konularda açıklama yaparak merak duygularını destekleyin. Buradan doğum gününe de geçebilirsiniz.
Ayın Halleri
Çocuğunuzun gelişimine göre Ay ın hallerini anlatarak farkındalık oluşturabilirsiniz. Geceyi gündüzü anlatbilirisniz.
Biz Neredeyiz?
Evrendeki yerimizi çocuklara somut olarak anlatmak için güzel çalışma örnekleri..
Dünya Bayrakları ve Farklı Kültürler
Çocuğunuza bizim dışımızda başka insanların, başka ülkelerde, farklı kültürlerle yaşadıklarını bu çalışmalarla anlatabilirsiniz. Bu şekilde onlara saygıyı öğretmiş olur ve Dünyayaı kimlerle paylaştığına dair farkındalık kazandırırsınız.
.
Vücudumuz
Çocuklara vücutları, organları, iskelet sistemleri hakkında farkındalık kazandırılır. Kartlarla açıklanarak organlar anlatılır. Yapboz ve eşleştirme çalışmaları yapılabilir. Çocuğunuzun gelişimine göre uygulama yapmaya özen gösterin.
.
**1-2,5 yaş montessori sınıfını izlemek için tıklayın..
.
Facebook Comments