Montessori Felsefesine Uygun 1-2+ yaş Kitaplar

Montessori Felsefesine Uygun 1-2+ yaş Kitaplar

98614

Çocuklara kitap okunmasının onların gelişimine katkısı büyüktür ve anne-babalarıyla yakınlaşmalarını sağlar. Kitap okunmasıyla birlikte bebeğin dinleme yetisi ve hafızası da gelişme gösterir. Bu durum onun ruhsal doyumunu, dil ve bilişsel gelişimini destekler. Bu yüzden 6 aylıktan itibaren çocuklara kitap okumak sesinizi tanıması ve size daha yakın olması için çok iyi bir araçtır. Çocuğunuza ne kadar çok kitap okursanız, çocuğunuz da o kadar çok kelime tanır, çevrelerindeki hayata dair bilgi sahibi olur. Duydukları kelimeler sayesinde beyinlerinde zengin bir sosyal ve duygusal gelişim ağı oluşur. Bakmak, dokunmak, işaret etmek sorulara cevap vermek gibi sosyal gelişim ve düşünme yetilerin de gelişme sağlanır. Böylece bebeğiniz siz kitap okurken, duydukları sesleri taklit etmeye, resimleri incelemeye ve gördükleri resimleri hatırlamaya ve yeni kelimeler öğrenmeye başlar. Anne babalarının düzenli olarak kitap okuduğu bebekler aynı zamanda okumaya ve öğrenmeye de daha yatkın olurlar.  Sizlere tavsiyem;

  • Bebekliğinden itibaren evinizde çocuğunuzun boyuna göre ufak da olsa bir kitaplığı olması çok faydalıdır. Bu sayede kitaplarını benimser ve kitap okumanın olağan bir rutin olduğunu düşünür.
  • Kitap okumak için çocuğunuzun sadece ağladığı veya uykusu geldiği zamanları değil, algısının açık, rahat olduğu zamanları da tercih etmelisiniz. Bu yöntem iletişimin sağlanmasında ve sevgi bağının kurulmasında önemli bir rol oynar.
  • Kucağınıza alıp birlikte kitaba baktığınızda durumu daha kolay benimseyecek kendini güvende hissedecektir.
  • Kitap okurken yazılanlara, karakterlere göre farklı ses tonlamaları kullanabilirsiniz. Özellikle hikaye kitaplarında farklı karakterleri farklı ses tonlarıyla okursanız ve anlatılan duyguya (neşe, kızgınlık, şaşkınlık, üzüntü vb.) sesinizle vurgu yaparsanız bebeğiniz sizi dinlemekten büyük bir keyif alacak ve hikayelerin bir nevi dramasını yapmış olacaksınız. Bu yöntem sayesinde bebeğinizin kitapları sevmesini sağlayacak, kendini daha rahat ifade etmesine zemin hazırlamış olacak ve beyin gelişimine katkıda bulunmuş olacaksınız.
  • Sayfalarda olabildiğince gerçek resimler olmasına dikkat ederseniz, bebeğinizin görsel algısı da gelişecek ve gerçeğini gördüğünde doğru çağrışımlar yapması daha kolay olacaktır.
  • Hayali kahramanlar, periler ve insan vasfı verilerek resimlendirilmiş hayvanlar bulunan hikaye kitaplarından uzak durulması gerekir. Bu tarz resimler 0-6 yaş arasındaki çocuklarda anlam karmaşasına yol açar. Çünkü soyut düşünme tamamlanmadığından gerçekle hayali ayırt edemezler.
  • 0-2 yaş arası çocuklar için kitap seçerken sayfada 1-2 cümle olan ve büyük resimli kitapları tercih ederseniz, bebeğinizin ilgisi dağılmadan kitabın sonuna ulaşabilirsiniz. Böylece başladığı işi bitirmenin hazzına ulaşacaktır.
  • Bebeklerin dokunma duyusuna hitap eden kitaplara bu dönemde ağırlık verilmesi gerekir. Sayfalarda ki farklı dokuları elleriyle hissettikçe zihni duyusal olarak uyarılmış olacaktır. Böylece bebeğinizin bilişsel, duyu, motor, dil ve zeka gelişimi de desteklenecektir.
  • Ninniler, ezgili tekerlemeler ve sevgi dolu sözcüklerle de bebeklere kitap okuma alışkanlığı kolayca kazandırılabilir. Dil gelişimine de etkisi oldukça fazladır.
  • 0-2 yaş arası bebekler için ana renklerin yer aldığı, kumaştan veya özel malzemeden yapılmış, bebeğin ağzına sokması halinde yırtılmayan, sudan etkilenmeyen, mümkünse ses çıkarabilen ve bebeğin elinde tutabileceği büyüklükte kitaplar seçilmesi daha uygun olur.
  • Pearson Longman’ nın 0-2 yaş tüm kitaplarını önerebilirim. Özellikle bebek dokun öğren serileriyle renk, sayı, miktar, boyut vb. birçok kavram algıları çok daha hızlı gelişecektir. Yine aynı yayınevinin Küçük Vak Vak serisi çocuğunuzun bilişsel gelişimi için çok faydalı olacaktır. Bu dönemde Tübitak ve Erdem Çocuk yayınlarının 3+ yaşa ait hikaye kitaplarını da öneririm.
  • Sert karton sayfalı kitaplar bebeğinizin motor gelişimi için oldukça faydalıdır. Aynı zamanda her şeyi ilk önce ağızlarına götürdükleri ve ellerine geçeni attıkları için bu kitaplar malzeme olarak daha dayanıklıdırlar.
  • Çocuğunuz büyüdükçe veya uykuya geçerken daha uzun hikaye kitaplarına yer verebilirsiniz. Sitemizdeki 1 – 6 yaş arası diğer sayfalardaki kitap örneklerini inceleyebilirsiniz. Onların içinden güzel hikaye kitapları seçip okuma saatlerinizi daha da renkli hale getirebilirsiniz.

 Montessori Yöntemiyle Çocuklara Kitap Okumayı Sevdirecek 21 Etkili Yol adlı yazımıza da göz atmanızı tavsiye ederim.

İnceleme fırsatı bulduğum ve size de önerebileceğim 0-2+ yaş arası bebek kitap örneklerini aşağıda sizlerle paylaştım. Benzer alternatifleri inceleyebilir ve bebeğinizin ilgisine göre seçim yapabilirsiniz.  Güzel örnekler buldukça burada sizlerle paylaşmaya devam edeceğim.

untitled4

 

 

 

 

 

 

 

 

Yazar: Rabia Alabay

Yayınevi: Tübitak

İçerik: Yuvasında vakit geçirmeyi seven Hamster Bıdık aynaya bakarak kendini keşfediyor.

 

 

0000000691883-1

 

 

 

 

 

 

 

Yazar: Kerstın Schoene

Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları

İçerik: Her yolu deneyen küçük penguen bir türlü uçamıyor. Hayvanat bahçesinde ki arkadaşları ona uçabilmesi için yardım ediyorlar. Küçük penguen çok şanslı. Arkadaşları sayesinde birçok şeyi başarabiliyor. Gerçek dostluk üzerine güzel bir hikaye.

 

 

Yazar: Lauren Thompson

Yayınevi: Pearson Longman

İçerik:Anne Ördek ve beş yavrusu:Süslü, Paytak, Çıtırık, Bıdırık ve Küçük Vak Vak. Küçük Vak Vak ve kardeşlerinin oynadıkları oyunlar ve başlarından geçenler çocuğunuzu eğlendirirken ona arkadaşlığı,cesareti, birlikte oynamanın ve paylaşmanın mutluluğunu öğretecek. Tekrar eden cümleleriyle dinlediklerini daha kolay kavrayabiliyorlar. Dili sade ve akıcı okuması da, dinlemeside eğlenceli.

 

 

Yazar: Kolektif

Yayınevi: Martı Yayınları

İçerik: Görselleri ve sayfa kalitesi çok güzel. Ama en güzel olanı çıkan ses kalitesi. yanınızda gerçek bir horoz öttüğünü veya birinin piyano çalmaya başladığını zannediyorsunuz.

 

 

Yazar: Hannah Wood

Yayınevi: Mikado Yayınları

İçerik:Çocuğunuz bu kitabın her sayfasında, oyun oynarken kullandığı oyuncak ve nesneleri öğrenirken, son derece renkli ve canlı çizimler de bulabilecek.

 

 

Frieght-Train

 

 

 

 

 

 

 

 

Yazar: Donald Crews

Yayınevi: Cholastıc

İçerik: Dili ingilizce ve ödüllü bir kitap. Renkleri canlı görselleriyle sade bir dille anlatıyor.

 

 

Yazar: Rebecca Finn

Yayınevi: İş Bankası Kültür Yayınları

İçerik: Çocuğunuzun elinden düşürmeyeceği Hareketli Kitaplar serisi hem çok eğlenceli hem de çok dayanıklı. Çocukların boyut algılarını, el göz koordinasyonlarını arttırmayı ve çevreyle bağlantı kurma yeteneklerini geliştirmek amacıyla hazırlanmıştır.

 

 

Yazar: Karma Wilson

Yayınevi: Pearson Longman

İçerik: Tombik ayı ve arkadaşlarının maceralarını,göz alıcı görseller ve sade, yalın bir dil eşliğindeki bu hikayeleri çocuklar dinlemeyi çok seviyor

 

 

Yazar: Dania Florina

Yayınevi: Beta Kıds

İçerik: Çocuklara yeni bir şeyler öğretmek için harika bir kitap.Ayrıca kitapta yetenek çıkartma tablosuna çıkartmaları yapıştırarak çocuklar kendi gelişimlerini izleyebilirler.                                                                                            Rachel bu kitapta küçük kardeşi Johnny’ e lazımlığı kullanmasını öğretiyor. Johnny ile beraber lazımlığı tanıyıp bezden kurtulma yöntemlerini eğlenceli hale getirebilirsiniz.Küçük balık çıkartmalarını lazımlık öğrenme tablosuna yapıştırarak eğlenebilirsiniz. Bezden kurtulmaya hazır çocuklar için harika bir kitap.

 

 

0000000396613-1

Yazar: Kolektif

Yayınevi: Gün Yayıncılık

İçerik: Başlangıçta bakıma muhtaç bebek zaman ilerledikçe kendi kendisine bakma becerilerini geliştirip bağımsızlaşır. Öz bakım becerilerini kazanmak çocuğun kendisine güvenini artırdığı gibi kendini yeterli hissedip sorumluluk alabilme ve sosyal yaşama katılımında kolaylıklar sağlar.

Çocuğun davranışlarını kontrol edebilmeyi öğrenmesi çok önemlidir. İsteklerini yerine getirebilmek için her zaman başkalarına bağımlı olamayacağını ve sorumluluk alarak yapması gereken işler olduğunu öğrenmelidir. Öz bakım becerilerini kazanmada sözler öğrenme sürecine yardımcı olsa da her zaman yeterli değildir. Yetişkin için kolay bir beceri çocuk için çok karmaşık gözükebilir. Öğretilmek istenen bir becerinin uygun alt basamaklara ayrılması ve sıralanması bu becerinin kazanılmasında çocuğa çok yardımcı olacaktır.

Tuvalet Eğitimi ve Öz bakım Kartları tuvalet ihtiyacını kendi başına giderme, diş fırçalama, giyinme, el yüz yıkama gibi becerilerin kazanılması için gerekli alt basamakları ve kavramları resimlerle göstermektedir. Bu kartlarla çocuğunuza temel öz bakım becerilerini kazandırmanız kolay ve eğlenceli olacaktır.
Aysun Bal Ömeroğlu / Psikolog

 

 

0000000633114-1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yazar: Kolektif

Yayınevi: Abc Yayınları

İçerik:Sesli Tuvalet Eğitimi kitabı ile çocuklarınıza beş kolay adımda tuvalet alışkanlığını kazandırabilirsiniz. Her adımda bulacağınız eğlenceli ve uyumlu yazılar çocuklarınız ilgisini çeker. Pofuduk Tavşan’dan günün tüyoları ve heyecanlı sesler erken öğrenmeyi sağlarken, sayfalardaki açılır kapanır kapakçıklar el becerisi yeteneğini geliştirir. Çocuklarınız, kapakların altındaki doğru cevabı bulduklarında alkış ve takdir seslerini dinleyerek çok eğlenecekler. Birazcık pratikle bebek bezinden eğitici tuvalete geçişi sağlayan kitap, tuvalet eğitimini eğlenceye dönüştürüyor. Eğitici tuvalet gerçek bir klozete benzediği için çocuklarınızı yetişkin tuvaletini de kullanmaya teşvik ediyor.

 

 

0000000617523-1

Yazar: Yağmur Artukmaç ve Psikolog Pınar Çakır Aksu

Yayınevi: Bilgi Yayınevi

İçerik: Madalyon Psikiyatri Merkezi tarafından onaylanan, uzman psikologların çocuk yetiştiren herkese önerdiği benzersiz bir dizi.

 

 

0000000201273-1

Yazar: Debra Menase

Yayınevi: Çitlembik Yayınları

İçerik: “Bir gün annem eve küçük, plastik bir tuvalet getirdi. Bunun adı lazımlıkmış.”
Çocuk gelişiminin en önemli süreçlerinden biri, kuşkusuz tuvalet eğitimi. Her çocuğun bu eğitime alışması daha farklı oluyor. Bazıları çabucak adapte olurken, bazı çocuklarda bu süreç zaman alabiliyor. Çocukların tuvalet eğitimi fikriyle nasıl tanıştığı, alışma ve uygulama evrelerindeki olası olumsuzlukları engellemek açısından çok önemli. Uzmanlar tuvalet eğitimi sırasında, çocuklara bu konuda kitaplar okumanın faydalı olduğunu söylüyor. İşte Çitlembik Yayınları da ailelere destek olabilmek için, tuvalet eğitimi gören çocuklara okuyabileceğiniz, eğlenceli bir hikâyeyle karşınızda!
İki yaşındaki kahramanımız Ali önce bezine veda etmek istemiyor. Fakat büyük bir çocuk olup, yuvaya gidebilmek için bunu yapması lazım. Peki annesinin yeni aldığı şu lazımlık nasıl kullanılır acaba? Neyse ki arkadaşı Sena ona bilmesi gereken her şeyi anlatıyor.

 

 

Yazar: Kolektif

Yayınevi: Net Çocuk Yayınları

İçerik: Çıkartmalı ve güzel bir kitap

 

0000000373871-1

Yazar: Jane Gilbert

Yayınevi: Mikado Yayınları

İçerik: Bezden kurtulmak büyük bir adımdır; fakat çocuğunuzun tuvalet eğitimine hazır olup olmadığını biliyor musunuz? Bu kitapta ebeveynlerin bu konuda yaptığı 10 temel hatayı göreceksiniz. Siz bu hataları yapmayın! Eğitime geç kalınca, tuvalet korkusunun veya çocuğunuzun altına ıslatma nedenlerini bulabilirsiniz. Uzman görüşleri ve gerçek hikayeleri de içeren bu kitabı okuyan ebeveynler; eğitime ne zaman başlayacaklarını, ilgili eğitim süreçlerini ve bu süreçlerin kolay yürümesi için gerekli stratejileri öğrenecek.

 

0000000598823-1

Yazar: Hülya Gürel

Yayınevi: Optimist

İçerik: Bebeğinizin tuvalet eğitiminin vaktinin geldiğini düşünüyorsanız, ihtiyacınız olan tüm bilgiler ve doğru yaklaşımlar bu cep kitabında. Pratik, yaşanmış örneklerle dolu ve samimi satırları bir çırpıda okuyarak bezsiz döneme mutlulukla adım atacaksınız.
Kitap hakkında ne dediler:
Hepimiz yaşamımız boyunca başarının peşinden koşarız. Dört yaşına kadar yakalanması gereken başarılardan birisi, işte bu kitapta dostça irdeleniyor. Geriye sarılamayacak hatalar çocuklarda kalıcı izler bırakıyor. Doğrular yolundaki küçük uyarılar bile çocukların geleceğine en büyük fayda oluyor. Öğretmenimizin çocuk gelişimine katkı yapacak yeni kitaplarını okumak dileğiyle…
-Doçent Dr. Melih Sözmen-Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

Alanında büyük bir boşluğu dolduracak bu kitapla, pek çok ebeveyn bir yükten kolayca kurtulurken, küçük hanım ve küçük beyler yeni bir döneme mutlulukla adım atacaklar. Ne ağır bilimsel tanımlamalar, ne de baştan savma safsatalar… Sade, duru ve anlaşılır bir kitap. Kalemine sağlık Hülya Gürel.
-Emine SUPÇİN, Yazar-

Facebook Comments

You may also like

12 Aylık Bebeğin Montessori Sınıfındaki İlk Günü

Montessori sınıfına yeni başlayan 12 aylık bir bebeğe,